El Patio Koning Leopoldlaan 81F Maldegem

El Patio is historie. In 1997 sloot deze bar de deuren en inmiddels is het gebouwd waarin de bar was gevestigd ook gesloopt. Tegenwoordig staat er ‘n Delhaize. In Taptoe deed de voormalige uitbater een boekje open over tientallen jaren El Patio. De hoogtepunten uit dit gesprek:

El Patio was ooit het bekendste bordeel uit de wijde omgeving. Elke omgeving heeft wel zo’n bordeel dat wijd verspreid bekend is. Ook bij mensen die er nog nooit zijn binnengestapt. In Maldegem en de wijde omgeving was dat dus El Patio. Mede ook dankzij de strategische ligging. “Bij de El Patio linksaf” was een veelgehoorde kreet als mensen de weg wezen aan leveranciers en truckers in tijden dat er nog geen navigatiesystemen bestonden.

El Patio was gekenmerkt door felle roze en blauwe neonlichten. De bar werd tientallen jaren uitgebaat door Gustaaf Scherrens. Scherrens was in die tijd een van de pioniers in de wereld van champagnebars, stripteasebars, nachtcafé’s, kabardouches en cabarets, zoals deze huisjes van plezier genoemd pleegden te worden.

Scherrens is afkomstig uit de stad Gent, baatte daar veel van dit soort etablissementen uit en streek uiteindelijk neer in het landelijke Maldegem.  El Patio stond voor vermaak. Er waren stripteaseshows en af en toe zelfs ook goochelshows. El Patio was populair bij jongeren, maar zeker ook bij koppels die hier kwamen voor erotisch uitgaan. In de jaren zeventig was dat laatste nog een onbekend fenomeen. Destijds liep de rage van erotisch uitgaan echter op zijn einde, waardoor El Patio het gegoochel en de shows verving door paarse neonlichten, wulpse dames en piccolo’s. Het werd in de jaren ’90 ‘n bar voor mannen op zoek naar betaalde liefde.

Gustaaf Scherrens

Scherrens is kind van een Vlaamse moeder uit Gent en ‘n Amerikaanse soldaat. Hij is geboren in het Franse Dijon en heeft zijn vader nooit gekend. In 1969 nam Scherrens zijn eerste horecazaak over voor een bedrijf van twee miljoen Belgische frank, omgerekend ongeveer € 50.000. Hij verdiende vooral geld door bingoautomaten te plaatsen van bingokoning Willy Michiels. Drie jaar later werden de bingoautomaten verboden. Mede daardoor nam Scherrens een hoekcafé een Maldegem over. Daar opende hij op 1 juni 1976 El Patio, de allereerste stripteasebar van het Meetjesland.

El Patio begon zoals eerder op deze pagina beschreven als stripteasebar, waar ook wel champagne werd gedronken. De stripteasedanseressen werkten in die tijd voor 2.000 Belgische franken, omgerekend € 50. In die tijd een behoorlijk bedrag. El Patio was ook een van de eerste bars waar Afrikaanse dames kwamen strippen. In die tijd was dat nog ongezien en onbekend. Van heinde en verre kwamen bezoekers om dit spektakel te zien.

In 1988 werd El Patio een bordeel. Vanaf nu konden mannen aan de bar champagne drinken en tegen betaling naar een van de kamertjes met een van de aanwezige dames. El Patio was geen typische uitzuipbar. De prijzen van de champagne waren normaal, de meisjes mooi, afspraken werden op de kamer nagekomen, geen geweld, kortom: iedereen kreeg waar voor zijn geld. El Patio was alle dagen geopend van 8 uur ‘s avonds tot 5 uur ‘s ochtends, waarbij er vier meisjes per nacht werkten. Deze dames verdienen minimaal € 2.500 netto per maand. In die tijd een kapitaal bedrag.

De prijzen waren: 3.000 Belgische frank (omgerekend: € 75) voor een half uur en 5.000 Belgische frank (€ 125) voor een uur. Gemiddelde had ‘n dame per nacht vijf tot zes klanten. Scherrens beschrijft ook waarom de meeste dames echter met lege handen kwamen te staan. ‘De meesten konden niet met geld om gaan. Ze bestellen een taxi als ze een pakske friet willen halen en vliegen naar Milaan voor de nieuwste schoenen van Prada’.

Enkele opvallende klanten uit El Patio:

  • de Lavabo: deze man liet zich graag onder plassen door de dames.
  • een verzekeringsmakelaar die zich op de kamer graag als meisje wilde verkleden
  • de Lottowinnaar die 2,5 maand elke dag kwam om de hele avond aan de bar te zitten met een en hetzelfde meisje. In de bar aan de overkant, Bar L’Intime, deed hij hetzelfde.
  • een pastoor die met ongedekte cheques betaalde
  • boze echtgenotes aan de deur of aan de telefoon om te vragen waar hun man uithing
  • een klant die € 3.500 bood voor een half uurtje met de bardame, de vrouw van Scherrens.

In 2005 stopte Scherrens met El Patio. Het was de tijd dat veel bars de deuren sloten. El Patio was verwikkeld geraakt in een rechtszaak omdat er enkele buitenlandse meisjes zonder werkvergunning in zijn zaak aan het werken waren. Het paspoort dat ze lieten zien, bleek vals te zijn. Een bar opent Scherrens nooit meer, dat is verleden tijd. Als redenen noemt hij op het drugsgebruik van de dames en vele meisjes die via internet adverteren. ‘Zij maken de business kapot’.