Raamprostitutie Schilderstraatje Den Bosch

Het Schilderstraatje is een van de oudste en ook bekendste straatjes in ‘s-Hertogenbosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant die kortweg Den Bosch wordt genoemd. Het Schilderstraatje was tot en met 2001 het toneel van raamprostitutie. Daarna kocht de gemeente de panden over van de eigenaar, Hans van Meesen. Hiermee kwam er een einde aan raamprostitutie in Den Bosch.

De bordelen waren gevestigd aan de Schilderstraat 1, Schilderstraat 3, Schilderstraat 5, Schilderstraat 7, Schilderstraat 9 en Schilderstraat 13. In totaal waren er ongeveer 20 werkplekken voor dames. Deze werkplekken werden vooral ingenomen door dames afkomstig uit Afrika, Oost-Europa en de Balkan, waaronder ook dames afkomstig uit Albanië. Prijzen bedroegen destijds 75 gulden (ongeveer € 35) voor een kwartier tot twintig minuten. Prijzen waren onderhandelbaar, sommige dames gingen voor 30, 40 of 50 gulden (€ 14, € 18 of € 23) ook mee naar boven.

De huisjes van plezier in de Schilderstraat zijn uiteindelijk door de gemeente gekocht van de eigenaar, Hans van Meesen. De gemeente trok hier 3,2 miljoen euro voor uit. Er was de gemeente veel aan gelegen om deze huisjes van plezier te sluiten. Er was destijds sprake van veel overlast in de buurt, waar behalve raamprostitutie ook nog een inloophuis voor daklozen was en een coffeeshop.

Het Schilderstraatje was bij uitstek geschikt voor bordeelsluipers. Het straatje was autovrij en vanaf het drukke Hinthammereinde kon je snel en ongezien het straatje in sluipen.

In 1975 vestigde zich een sexshop in de Schilderstraat 3, 5 en 7, waarna al snel de eerste raamprostituees verschenen in Den Bosch. Eind vorige eeuw, begin deze eeuw maakte burgemeester Ton Rombouts in snel tempo een einde aan de tippel- en raamprostitutie in Den Bosch Nadat in 1990 de tippelzone aan de Parallelweg gesloten werd, was het bijna tien jaar jaar later de beurt aan het Schilderstraatje. Zoals in zoveel steden heeft het opheffen van het Nederlandse bordeelverbod vooral gezorgd voor minder bordelen.

Tegenwoordig dienen deze pandjes in de Schilderstraat als appartementen. De huisjes zijn zelfs op de monumentenlijst van de gemeente geplaatst. Dit vanwege onder andere de karakteristieke gevel uit de 19e eeuw en aangetroffen bouwsporen afkomstig uit de 16e eeuw.

Prostitutie in ‘s-Hertogenbosch

Den Bosch kende vroeger veel huisjes van plezier. Behalve aan het Schilderstraatje, waren er ook huisjes van plezier te vinden in de Bossche volksbuurt de Pijp. Deze gesloopte volksbuurt bevond zich op de plek waar nu het Burgemeester Loeffplein te vinden is. Vroeger was dit de hoerenbuurt bij uitstek in Den Bosch. Hier waren vele huisjes van plezier te vinden.

Ook aan de Weversplaats, Vughterdijk en in de Stoofstraat waren veel bordelen te vinden. In Den Bosch waren vroeger namelijk vele militairen gelegerd en waar militairen gelegerd waren, waren bordelen en huisjes van plezier. Bekende bordelen waren bijvoorbeeld House of Lords en All Stars in de Stoofstraat.

Beetje bij beetje zijn vrijwel alle bordelen uit Den Bosch verdwenen. Vandaag de dag zijn er nog drie over: Touch Me TenderHuize 49 en de Chaplin Club. In het naburige Nuland is nog Bar Julia te vinden. Prostitutie wordt echter nog wel bedreven vanuit hotels in en rond Den Bosch. Deze dames bieden via internetsites hun diensten aan. Vooral het Campanille-hotel en van der Valk in Vught staan hierom bekend. Raamprostitutie en tippelprostitutie in Den Bosch is verdwenen.