Raamprostitutie Nieuwe Markt Nijmegen

Nijmegen kent een kleine raambuurt. Aan de Nieuwe Markt – gelegen naast het ooit zo beruchte Kronenburg Park – ligt de Nieuwe Markt. Daar is in een aantal panden raamprostitutie toegestaan. Deze ramen zijn te vinden tussen de Nieuwmarkt 24 en de Nieuwmarkt 40.

De historie van de Nieuwe Markt/Nieuwmarkt

De buurt rondom Kronenburg Park kent een levendige historie als het gaat om prostitutie. In de jaren 70 vestigden zich de eerste raamprostitutiebedrijven aan de Nieuwe Markt. Binnen mum van tijd bestond zo ongeveer de hele straat uit ramen ten behoeve van raamprostitutie. De straat had een grote aantrekkingskracht, vooral ook omdat Kronenburg Park zich destijds ontwikkelde tot een groot open lucht bordeel.

Gedurende de jaren nam ook het autobezit een vlucht, waardoor tippelaarsters zich niet langer alleen in het Kronenburg Park ophielden, maar ook daarbuiten. Vele klanten reden rondjes om het park en velen sprongen ook aan de Nieuwe Markt binnen bij een van de daar werkzame dames. Vanaf de jaren ’80 begon ook de gemeente Nijmegen met ‘n actief prostitutiebeleid in plaats van het ‘laissez-faire’-beleid uit de jaren ’70. Dit werd vooral ingegeven door de enorme overlast die gepaard ging met het tippelen in en rondom Kronenburg Park.

Raamprostitutie Nieuwmarkt Nijmegen

Vandaag de dag zijn er aan de Nieuwe Markt drie panden met raamprostitutie. De dames staan zowel op de begane grond als de bovenste verdiepingen achter de ramen. In het derde pand kun je naar binnen lopen en zijn inpandig wat ramen. Het verloop in Nijmegen is laag te noemen. De werkzame dames zijn vooral afkomstig uit Oost-Europa (met name Roemenië) en Latijns-Amerika. De Oost-Europese dames vragen € 50 voor een beurt, bij de Latijns-Amerikaanse dames is wat meer onderhandelruimte. Geweten is dat € 20 voor een snelle wip tot de mogelijkheden behoort.

De bezetting is het grootste tegen het eind van de middag en in de avond. ‘s Ochtends is met één of twee dames de bezetting erg beperkt.

De overlast op straat is beperkt. De tippelaarsters hebben namelijk een eigen tippelzone gekregen aan de Nieuwe Marktstraat waar ze tussen 8 uur ‘s avonds en 2 uur ‘s avonds mogen tippelen. Buiten deze uren hangen er weleens dames uit de tippelzone rond rondom de panden aan de Nieuwmarkt. Ze benaderen ook wel klanten om hen ergens in de bosjes of op het industrieterrein ‘af te werken’. Advies is om hier niet op in te gaan. Je loopt namelijk het risico om door de alom aanwezige politie beboet te worden.

Hoe is het raamprostitutie gebied in Nijmegen bereikbaar?

De panden met raamprostitutie liggen in de straat naast het bekende Kronenburg Park. Vanaf het centraal station neem je de Tunnelweg, waarna je rechtsaf slaat richting Kronenburgersingel. Als je deze straat uitrijdt, kom je bij het raamprostitutiegebied. De Kronenburgersingel is ook bereikbaar vanaf de N326, die op haar beurt weer te bereiken is vanaf de A73 afslag 1a Wijchen. In de directe omgeving van dit raamprostitutiegebied is volop parkeergelegenheid aanwezig.

Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 15 minuten lopen naar de panden met raamprostitutie.