N13 de weg tussen herentals en lier

De N13 is een bijna 29 kilometer lange weg die loopt tussen Lier en Geel. Onderweg doorkruist deze weg onder andere de plaatsen Grobbendonk, Nijlen en Herentals. De N13 is een relatief drukke weg, mede dankzij de nabijheid van de snelweg E313 tussen Antwerpen en Luik/Aachen. Deze gewestweg is ook bekend vanwege de vele bars die langs deze weg zijn (waren) gelegen.

Sinds 1971 is het 29ste Bataljon Logistiek gevestigd in Grobbendonk. De regio Grobbendonk is van oudsher ook een welvarende regio. Vroeger waren hier vele diamantslijpers en bouwondernemers gevestigd. Zij bulkten van het zwarte geld. Tezamen met de in Grobbendonk gevestigde soldaten, behoorden vooral zij tot de klandizie van de vele bars die zich in de loop der jaren hebben gevestigd op met name het deel tussen Herentals en Lier.

In de loop der jaren zijn er veel bars verdwenen. Minder soldaten, minder zwart geld, de diamantslijperij die zich heeft verplaatst naar India, de economische crisis, het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd door veel bareigenaren, mismanagement van sommige bareigenaren, de concurrentie van stadsprostitutie, mega-bordelen in Duitsland en prostitutie via internet, hebben ook aan de Lierseweg / Liersesteenweg ervoor gezorgd dat bij veel huisjes van plezier de neonlichten zijn gedoofd.

Bars langs de weg tussen Herentals en Lier

Café ‘t Rozenhofke in Herentals

Café ‘t Rozenhofke in Herentals

De pret begint als je de bebouwde kom van Herentals uit rijdt. Vanaf de ring Herentals dien je hiervoor de richting Lier aan te houden. Na ongeveer 2 kilometer zie je dan aan je rechterhand café ‘t Rozenhofke. De weg heet hier nog Lierseweg en ligt op het grondgebied van Herentals. Dit café ziet eruit als een doodnormale brasserie, maar is in de wijde omtrek bekend als een “café met kamerverhuur”. Je kunt hier een kamer huren en je terugtrekken met je partner, minnares of een escortdame. In het café zijn ook volop dames aanwezig die wel zin hebben in een betaald avontuurtje. ‘t Rozenhofke is met afstand het populairste etablissement aan deze baan.

Even verderop ligt aan de linkerkant 2 Love. Ook dit is wederom een café met kamerverhuur. Dit is een populaire formule aan deze baan. 2 Love is vanaf ‘s avonds geopend. Eerder zaten in dit pand onder andere het saunaclubprobeersel Las Vegas,  Northwest en The Next Wish. 2Love kent pieken en dalen. Vooral in de zomer wil het hier ‘s avonds erg druk en gezellig zijn.

De directe buurman van 2 Love is de bar The New Cave. Deze bar diende als decor in de televisieserie Matroesjka’s. The New Cave is ‘n bar uit het hogere segment. In de volksmond wordt het ook weleens smalend een uitzuipbar genoemd. Voorheen was The New Cave onderdeel van een grote ‘keten’ van bars in de Kempen. Daarvan zijn er nog slechts een handvol over, waarvan The New Cave er eentje is.

Rechts ligt Café Nelly – Depot. Hoewel hier weleens mannen een kijkje komen nemen, is dit toch echt ‘n ‘normaal’ café langs deze baan. Hier ergens moet ook nog ooit Bar La Fontaine hebben gelegen. Wie daar meer informatie over heeft, mag altijd eens contact met ons opnemen.

Aan de linkerkant had je ook nog Bar Privilege en Charisse. Deze bars zijn al enkele jaren dicht. De panden waarin deze bars waren gevestigd zijn omgebouwd tot woonhuizen. Het is hier namelijk heerlijk wonen, vlakbij de E313, Antwerpen, maar toch midden in het groen.

Een stukje verder op zit ‘t Hazenpad. ‘t Hazenpad is een nachtclub waar dames strippen. In principe is het niet de bedoeling dat dames meer doen dan strippen, maar

Sauna Virginia

Sauna Virginia

helemaal uitgesloten wordt het hier ook niet. ‘t Hazenpad doet vooral laat op de avond en ‘s nachts goede zaken. ‘t Hazenpad is gekend in de wijde omgeving en is een wat elegantere versie van bijvoorbeeld The American Bar Extreme in Aarschot.

Vrijwel direct naast ‘t Hazenpad ligt Sauna Virginia. Dit is misschien wel het meest luxe etablissement aan deze baan. Saunaclub Virginia is al decennia open en heeft een prima naam en dito klantenkring opgebouwd. Ook nu is het nog uitstekend toevoegen bij Sauna Virginia. We zitten hier dan inmiddels al op het grondgebied van Grobbendonk.

Een stukje verder aan de rechterkant, zat Bar Pegasus. Over deze bar weten we (nog) niet veel meer dan dat deze inderdaad daar ergens aan de rechterkant heeft gelegen en dat begin deze eeuw de neonlichten uit zijn gedaan. De bar is tegen de vlakte gaan en er zijn woonhuizen op de grond gebouwd.

Aan de linkerkant ligt nog altijd de Chardon. Net zoals Virginia is de Chardon een luxe club, al vallen de instapprijzen goed mee en is champagne drinken hier zeker niet verplicht. De Chardon is gevestigd in een prachtig wit landhuis, aan de rand van de bossen.

De Rio in Grobbendonk!

De Rio in Grobbendonk!

Vervolgens steek je de E313 over via het viaduct. Op dit viaduct stond voorheen een limousine die reclame maakte voor Pure Heaven, een even verderop gelegen bar. Met het verdwijnen van Pure Heaven, staat ook deze limousine hier niet meer. Direct na de brug aan de linkerkant, vind je weer een café met kamerverhuur. Café Rio, ook wel de Rio genoemd, ziet er als een doodgewoon café. Binnen zijn dames aanwezig die wel een centje bij willen verdienen op een van de kamers boven dit café. In de Rio is het vanaf lunchtijd gezellig druk. Je kunt hier à 2 euro per pint (of fris) gezellig aan de toog zitten.

Bouwel kende tot begin deze eeuw ook een levendig barmilieu. Daar schiet nu nog weinig van over. Slechts één bar is nog geopend, Pure Love dat aan de rechterkant van deze baan ligt. De bars The Happy Few en L & M zijn dicht. Dat geldt ook voor de café’s met kamerverhuur De Nijl en Barbados. In 2015 ging ook Lido dicht. Lido was de opvolger van de roemruchtige sauna- en parenclub Queenies van Robert-Jan Breukel. Breukel zit momenteel een jarenlange gevangenisstraf uit in verband met de moord op zijn vrouw, een Wit-Russische ex-prostituee die werkzaam was in het Schipperskwartiertje in Antwerpen. Breukel was ook betrokken bij Las Vegas en The Ritz in Mol.